Metoden i projektet bygger på en samverkansmodell där det sker en samordning kring insatserna runt eleven. Insatserna ser olika ut beroende på elevens behov och startar när en ansökan kommer in från skolan till en SAX-samordnare. SAX står för samverkande nätverk. Med ansökan följer en skolsocial kartläggning gjord av skolkuratorn på elevens skola. Kartläggningen bygger på information från eleven, vårdnadshavarna och skolan.
Ett nätverksmöte, där viktiga personer i elevens närhet bjuds in, blir nästa del i insatsen. Det ska även finnas möjlighet att skapa team kring eleven, där ingår inte lika många som i ett nätverksmöte. Teamet leds då av en teamsamordnare och där kan flera beslut tas kring insatserna som ska göras. I teamen ingår biträdande rektor, mentor, SAX-pedagog, vårdnadshavare, representanter från socialtjänsten och BUP om det samarbetet finns.
SAX-pedagogens roll i teamet kan se olika ut beroende på elevens behov. Det kan bland annat vara att göra klassrumsobservationer, att stötta undervisande lärare, att hjälpa en elev till skolan eller bedriva enskild undervisning.
En stor del av arbetet utförs vid Vallbacksskolan i Gävle. Skolan har avsatt särskilda lokaler där man har elevmöten och enskild undervisning. De SAX-pedagoger som arbetar i projektet finns på den skolan och utgår därifrån i sitt arbete med eleverna.
Det finns 5 SAX-pedagoger som arbetar i olika omfattning inom projektet, varav en är utvecklingsledare. Behoven och inskrivna deltagare kommer att styra omfattningen för pedagogerna. Utöver det finns en lokal projektledare som arbetar heltid i projektet.